Vem och vad är Hjärtekviltarna?


Jo, ett antal kvinnor som har textil i allmänhet och Lappsömnad* i synnerhet som intresse.
Som Hjärtekviltare delar du med dig av det du kan, din tid och ditt intresse.
Ger eller får en hjälpande hand när man snärjt in sig i ett invecklat mönster.
Ger och får inspiration genom vad någon annan åstadkommit.

Utdrag ur föreningens stadgar:
..
§1 Kamratföreningen Hjärtekviltarna är en ideell förening med säte i Ystad, Skåne län.
Föreningens syfte är: 
- att främja intresset för kviltning och kviltens historia genom att bevara och vidareutveckla tradtionella mönster och tekniker.
- att inspirera till nyutänkande
- att arrangera återkommande träffar för individuell och gemensam sömnad

§2 Föreningen är politiskt obunden och öppen för alla oberoende av kön, etnicitet och religion. 
Medlem i föreningen är fysisk person, som vill verka för föreningens målsättning, som stöder föreningens stadgar och som erlagt medlemsavgift  .... 

 

Vem är vi?

Fram till januari 2020 var vi  en löst sammanhållen grupp kviltintresserade kvinns. Även män är välkomna i Hjärtekviltarna, men ingen har ännu anmält intresse.

I januari 2020 beslöt vi att bilda en formell förening.  Den ideella kamratföreningen Hjärtekviltarna. I praktiken är det ingen skillnad på den tidigare kamratgruppen och den nybildade kamratföreningen.

Vi har tidigare haft samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Samarbetet upphörde eftersom de inte har någon verksamhet förlagd till Ystad.

Det finns flera kviltgrupper i trakterna. Mer om det nedan. Några av Hjärtekviltarna är med i flera grupper. Andra är bara med i Hjärtekviltarna. Alla lappintresserade är välkomna till Hjärtekviltarnas arrangemang – utflykter, utställningar, kurser osv. De som regelbundet går på Hjärtekviltarnas veckoträffar på SV måste emellertid betala en avgift för lokal m.m. Som Hjärtekviltare delar du med dej av det du kan, din tid och ditt intresse. Det är många starka vänskapsband som knutits sen dess.

Andra grupper:

Första "kviltgruppen" i Ystad var Lapptöserna som hade sitt första möte 1992. Lapptöserna hade en utställning på biblioteket i Ystad, där intresserade kunde "lägga lapp i lådan". Av dessa blev en ny grupp (1995), som startades med hjälp av Lapptöserna. De kom att kalla sig Patchgirls och träffas fortfarande en gång i månaden hemma hos varann. Till Patchgirls kom två damer från Kivik efter att ha träffat Patchgirls på en bussfärd till kviltbutik i Köpenhamn. Dessa kiviksdamer var även med i en grupp i Kivik, de träffas och syr på Äppelgården varje tisdagseftermiddag. I Simrishamn finns Österlens kviltgille som är en lokalgrupp i Rikstäcket www.rikstacket.se . I Skurup fanns en liten grupp kviltare, dessa syr nu i Ystad på SV. Förvirrande? Inte för oss.
 

Innan vi blev Hjärtekviltare:

Gruppen "kviltintresserade damer" ville hyra in kursledare. För att finansiera det behövde vi vara flera. Till en början lånade vi klubbstugan på Öja FF:s idrottsplats, när fotbollssäsongen låg nere. Där fick vi plats med max 20 kvinns. Ryktet gick, fler ville vara med. Under en del år hyrde vi in oss på Stora Herrestad Gästgifvaregård, här fick vi plats med lite fler. Full service med mat var perfekt.
 

Det blev utställningar:

I februari 2006 hade vi en träff just i Stora Herrestad och kom fram till att vi skulle ha ett gemensamt namn och försöka få till en utställning. Hjärtekviltarna tyckte vi var ett passande namn för oss. En av våra kviltare från Kiviksgruppen jobbar på Åbergs Trädgård www.abergsgarden.nu . På Åbergs Trädgård var man igång och byggde ett café som skulle stå klart någon gång under sommaren 2006. Tänk om vi kunde få ha en utställning där? Familjen Åberg var genast med på noterna så det var bara att planera vidare för utställning i juli. Utställning blev det, mycket välbesökt och ett fantastiskt fint väder var det. På vår första utställning under gemensamma namnet Hjärtekviltarna var vi 20 kvinns som deltog. 2009 hade antalet ökat till 26. 2012 var vi 32 kvinns som ställde ut.
 

Sedan blev vi fler:

Utställningen väckte intresse och många kviltare ville vara med. Framför allt var det i Ystad som antalet intresserade ökade. Det var inte möjligt att träffas hemma hos varandra längre. Vi lånade lokaler på idrottsplatser, av pensionärsförening och slutligen fick vi lokal genom SV:s försorg. Med SV har vi flyttat runt från en pytteliten lokal på Hamngatan, till stor fin lokal på f.d. Kockens kryddor. Snart skulle lokalerna där användas till annat och SV fick flytta igen. Nu "bor" vi i SV:s lokaler på Spanienfarargatan vid Bornholmsterminalen i Ystad. Här har vi ett eget litet rum där vi kan ha symaskiner, skärmatta m.m. Vi träffas tisdagar 18 – 21 och torsdagar 13 – 16. Vi pratar, syr, planerar, syr, fikar, byter idéer och pratar lite mer.
 

Projekt:

Hjärtekviltarna har även hunnit med ett slipsprojekt med utställning på Klostret 2010. Ystad Köpmannaförening samlade in slipsar, som vi fick hand om. Det var verkligen en utmaning.

Vi har sytt Pyttetäcken till prematuravdelningen vid Lunds lasarett. "Skjortprojektet" är det projekt vi senast tog oss an. Vi samlade in herrskjortor i samarbete med Köpmannaföreningen i Ystad www.handlaiystad.se. Resultaten av de återbrukade skjortorna har sålts i olika sammanhang. Pengarna som kommit in har - liksom överblivna alster - överlämnats till projektet Livslust i Ystad www.livslustystad.se.