"Uden mad og drikke duer helten ikke"
Vi syr inte bara. Vi fikar också. Oftast hembakt. Här hittar du (en del av) recepten
.

Amerikansk äppelkaka enligt Gun
Anna-Lenas äppelkaka
Anne-Maries goda tekakor 
Anitas morotskaka med kardemumma
Anitas äppelkaka - 2 + 2
Anna-Stinas Dessitårta
Anna-Stinas Morotsbaguetter
Banankaka med kokos - á la Kerstin N
Birgits chokladkaka med havssalt
Birgits bröd med bakprotein
Birgits godisbröd
Birgits äppel/juice/bröd
Biscotti med choklad och citron
Bovetebröd
Bröd med nötter och aprikos (glutenfritt)
Chokladmuffins (glutenfria)
Citronmuffins (glutenfria)
Det oknådade brödet
Drömtårta
Dumlekakor
Ellen och Majas cupcakes
Elnos glutenfria cheesecake
Emma Rembes äppelkaka
Enkel äppeldricka
Flingers mandelmusslor á la Elsa
Franskbröd
Frasigt fröknäckebröd
Frökex med ost och ägg á la Anna-Stina
Gammaldags lingonkaka (glutenfri)
Glutenfri gräddtårta
Guns Fyriskaka
Guns morotskaka
Guns äpplepaj
Havrebullar med frön.
Havreflarn med ägg
Hälsobullar
Ing-Britts Kanelmazarin
Ing-Britts Pärontårta
Ingegerds kaka med kokos, lime och vit choklad
Irenes äppelkaka med kokos (glutenfri)
Joakims tomatsoppa
Kokostoscakaka
Lussekatter med kvarg
Lenas ananaspaj
Lenas hallonkaka
Lingonrutor
Mandelbröd i form LCHF
Mandelskorpor
Marias glutenfria fröknäcke
Glutenfri Medelhavsfoccaccia
Mjuk Pepparkaka  
Moccarutor/Kärleksmums/Snoddas
Monicas frukt eller bärpaj
Monicas goda mjuka marängtårta
Nötrulltårta med variationer
Rabarberpaj - som blir bra med krusbär också
Sjudna maränger
Solbullar
Stinas morotssiktskaka
Surdegsbröd
Sösdalabakelser
Underbara kokosflarn
Valnötsfrallor
Vattenfranska
Vinbärskaka med mandelmjöl
Ylvas nougatrutor
Äppelkaka med mandelmjöl (glutenfri)

Hitta bland recepten


Du kan hitta recept på olika sätt på den här sidan.



* Recepten är införda i den ordning de har provats vid våra träffar. De senaste ligger alltså överst på sidan. 

* Du kan också söka i innehållsförteckningen som är i bokstavsordning. 

* Vet du vilken kategori det sökta receptet tillhör finns en genväg till kategorierna här nedan. 

Vädret. Publ 2015-10-28
Vädret. Publ 2015-10-28
Det här är en bild på tårtan Inger bjöd på till våravslutningen. Hennes dotter är mästaren bakom delikatessen.
Det här är en bild på tårtan Inger bjöd på till våravslutningen. Hennes dotter är mästaren bakom delikatessen.

Diverse info

Bakprotein
I Birgits bröd med bakprotein används just bakprotein. 
Det är - såvitt jag hittat på nätet - ett vasslepulver. 
Här är några länkar där du kan läsa mer:
Ekofitness
Bodystore

Ing-Britt tipsar om en länk till Svenska Celiakiförbundet 
"Vi finns till för alla som inte tål gluten, DH, laktos, mjölk eller soja"

Dessi tipsar om en hemsida med glutenfria recept:
Elnos glutenfria recept för att underlätta vardagen

Glutenfri mjölmix ur ICA:s receptsamling

Till 1 liter glutenfri mjölmix blandar du 3 dl majsmjöl, 4 dl havremjöl (rent för glutenfritt), 2 dl rismjöl och 1 dl potatismjöl. Förvara mjölmix i en tättslutande burk och använd till bröd, bullar och kakor.

Gubben var hos läkaren för han var så trött. Efter undersökningen skulle han få veta orsaken till tröttheten.
- Men på svenska och inte på latin för det begriper jag inte och sedan måste jag förklara det för henne därhemma.
- Du är lat - svarade läkaren.
- Vad heter det på latin? - frågade gubben

Birgitta berättade och jag försökte komma ihåg.
2015-06-02

Emma Rembes äppelkaka

Rör samman:
2 kkp mjöl
1 kkp socker
120 g smör
2 tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
 
Dela degen i två delar. Kavla ut och lägg i en ugnsfast form. Lägg tätt med äppelskivor över. Kavla ut och lägg andra delen av degen över formen.
Grädda 30 min i 200 graderº .

Till innehållsförteckningen

Lingonrutor

Ugnstemp: 200 grader, 30 - 35 min

Deg:
4 dl socker
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
200 g smält smör

Fyllning:
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl filmjölk
100 g lingon
Florsocker
 

Arbeta snabbt ihop degen i en matberedare, lägg undan ca 3 dl smulig deg.
Blanda ner vaniljsocker, ägg och filmjölk i resterande deg. Täck en långpanna, 35x25 cm, med bakplåtspapper och häll i degen. Strö över lingonen och toppa med smuldegen.
Grädda i nedre delen av ugnen. Skär i rutor när kakan svalnat. Sikta över florsocker.

Stinas morotssiktkaka, 6 st

Ugnstemp 250 º, ca 10 min

2 dl finriven morot
2 tsk salt
50 g röd jäst
4 dl mjölk
50 g smör
125 g keso
1 ägg
1 msk Fiberhusk
1,5 tsk brödkrydda
3 dl grov glutenfri mix
6 dl fin glutenfri mix

Riv moroten och blanda med saltet, låt dra en stund. Smält smöret och värm mjölken till 37°. Lös upp gästen i vätskan. Häll i Fiberhusk och låt det svälla ett par minuter. Blanda i brödkryddor, Keso, ägg och mjölmixen. 
Arbeta degen kraftigt i 5 min i maskin och låt den därefter jäsa under bakduk i 30 min. 
Tag upp degen med hjälp av slev eller slickepott och klicka ut den direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Det räcker till 6 kakor som är 14 cm i diameter. Platta till bröden ordentligt med mjölad hand. Nagga med gaffel och låt jäsa i 30 min.

Grädda i 250° i 10 min. Pensla med smält smör och låt bröden kallna under bakduk.

Till innehållsförteckningen

Amerikansk äppelkaka enligt Gun

Ugnstemp 180 º, ca 40 - 45 min

2.5 dl vetemjöl,
2.5 dl socker,
1 tsk bakpulver
– blandas ihop.
Blanda i 1 uppvispat ägg.
Smält 100 gr smör och tillsätt.
Blandas ihop.
Häll blandningen i en smord pajform.
Skala och klyfta 6 äpplen.
Stickes ner i smeten.
Gräddas i 180 grader i 40-45 min.

Servera med vaniljkräm.

Till innehållsförteckningen

Moccarutor/Kärleksmums/Snoddas

Ugn: 225 grader i 10-15 minuter, ugnsform ca 25x35 cm med minst 3 cm hög kant, bakplåtspapper

150 gr smör
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Glasyr
50 gr smör
2,5 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering
1-2 dl kokosflingor

Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao, vispa till en jämn smet. Därefter tillsätts mjölk, vetemjöl och det smälta smöret, blanda till en jämn smet. Bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna under bakduk, gör under tiden glasyren. Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat när du breder på glasyren.
Glasyr och garnering
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren är varm, strö över kokosflingor. Låt stå tills glasyren har stelnat. Skär kakan i fyrkantiga bitar, kakan går bra att frysa.                                                      Till innehållsförteckningen
 

Monicas goda mjuka marängtårta

6 st äggvitor
3 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk vitvinsvinäger
1 ½ msk potatismjöl
½ tsk bakpulver

4 dl vispgrädde (till garnering)

Vitorna vispas till mycket hårt skum.
Vispa i strösocker + vaniljsocker
Rör försiktigt ner potatismjöl, bakpulver och vinäger i smeten.

Bred ut smeten i en ring från en sockerkaksfrom med löstagbar botten, så att kakan håller formen. Använd gärna bakplåtspapper på plåten.

Ugnen skall vara uppvärmd till 300 grader när kakan sätts in på nedersta falsen. När kakan är insatt sänks värmen till 100 grader.
Grädda kakan i 1 ½ - 2 timmar.

Garnera kakan med vispgrädden och frukt.
T ex: kiwifrukt, mandarinklyftor, blåbär, persikor i klyftor, jordgubb, bananer.

                                                                             Till innehållsförteckning

Frökex med ost och ägg á la Anna-Stina
Ugnstemp 175 º, ca 15 min + 15 min i avstängd ugn

Ca ½ dl solrosfrö
Ca ½ dl pumpakärnor
Ca ½ dl linfrö
Ca ½ msk vallmofrö vita
Total mängd fröer 1½ dl. Man kan säkert ha sesamfrö också.
½ tsk salt
1 dl riven ost. Jag använde Cheddarost.
1 st ägg
1 msk rapsolja.
 
Ugn 175º
Alla ingredienserna blandas och hälls på bakplåtsklädd plåt. Jag använder  flergångs. Ev. behöver man olja pappersvarianten. Jag lägger även ett flergångs ovanpå och kavlar ut smeten tunt. Ta bort det översta. Skrapa av om något fastnat. 
Grädda 15 minuter mitt i ugnen. Slå av ugnsvärmen och låt ugnsluckan stå öppen.  Sen tog jag ut plåten och märkte upp rutor. Därefter satte jag in plåten igen, stängde luckan och lät kexen eftertorka 15 minuter.


Till innehållsförteckningen

Anna-Stinas Morotsbaguetter 4 st
Ugnstemp 250 º, ca 10 min

2 morötter
½ dl rapsolja
5 dl kallt vatten
½ msk salt
50 g jäst
5 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl

Skala morötterna och riv dem fint. Fräs morötterna i oljan ca 5 minuter. Häll dem i degskålen. Tillsätt kallt vatten och salt. Kolla att degspadet är ljummet innan jästen smulas i. Blanda väl så jästen löser upp sig. Rör i all rågsikt. Tillsätt vetemjöl i omgångar tills degen är jämn, slät och släpper kanterna. Var försiktig så det inte blir för mycket mjöl. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

 Bearbeta degen i skålen, tillsätt ev. mer vetemjöl om det behövs, innan den tas upp på mjölat bakbord. Knåda den och dela den i 4 delar. Rulla ut varje del till plåtens längd. Jäs under bakduk 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250º .  Känn med fingret om den är färdigjäst. Gör några diagonala snitt med en vass kniv.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Ställ på bakgaller att svalna.


Till innehållsförteckningen

12 Havrebullar med frön.
Ugnstemp 250 º, ca 10 min

 50 gr jäst
3 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
2 tsk brödkrydda
2 dl filmjölk
1 dl solroskärnor
3 dl havregryn
6 dl Grov Mix, Semper + lite till utbakning
1 ägg
2 msk frön av valfritt slag
1. Smula ner jästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till 37°. Rör tills jästen lösts upp. 
2. Tillsätt olja och fiberhusa. Låt svälla i 10 min.
3. Tillsätt sirap, salt, brödkrydda, filmjölk, solrosfrön och havregryn och blanda.
4. Tillsätt hälften av mjölmixen, kör matberedaren så allt blandar sig. Tillsäd resten av mjölmixen och arbeta degen i 10 min. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.
5. Tag upp degen på mjölat bakbord och forma 12 bollar.
6. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 min under bakduk.
7. Pensla med uppvispat ägg och syö över valfritt frö. rädda i mitten av ugnen på 250° i ca 10 min.

Till innehållsförteckningen

Enkelt mandelbröd i form LCHF
Ugnstemp 175 º, ca 45 min

6 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1/2 msk salt
2 tsk bakpulver
1/2 msk mortlad fänkål
3 msk solroskärnor
2 msk sesamfrön
1 1/2 msk linfrön
3 dl turkisk youghurt
6 ägg

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop ägg och yoghurt och tillsätt blandningen.
3. Låt degen svälla i 15 min och häll den sedan i en smord form.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, 175°, ca 45 min.
 

Till innehållsförteckningen

Marias glutenfria fröknäcke
Ugnstemp 150 º, ca 50 min + eftertorkning

Mixa fint
2 dl linfrön

blanda de torra ingredienserna
2 dl sesamfrön
2 dl solrosfrön
1,5 dl pumpafrön
0,5 dl chiafrön
1,5 msk fänkålsfrön
2,5 msk husk, 

Tillsätt 
120 gr kokosfett 

Koka upp 
7 dl vatten

Häll över alltsammans o rör tills fettet smält
Låt stå i 10 min 

Häll ut på tre bakplåtspapper knappt 500 gr/ plåt och bred ut över hela, inte för tunt då blir de så sköra.

Garnera med sesamfrön o flingsalt 

Ugn 150 gr 50 min
Låt stå kvar o torka på eftervärmen med luckan lite på glänt.

Till innehållsförteckningen

Mandelskorpor (Cantuccini)
Ugnstemp 160 º, ca 40 min + eftergräddning 200º, ca 15 min.
250 g vetemjöl
200 g strösocker
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
175 g mandel, skållad och grovhackad
2 ägg
1 äggula
1/2 vaniljstång, kornen
1 msk apelsinskal, färskrivet

Blanda mjöl, socker, bikarbonat, salt och mandel. Vispa ägg och äggula med vaniljkorn och rivet apelsinskal och Rör ner i mjölblandningen. Forma 2 stänger (30 cm långa, 5 cm tjocka) och grädda på bakpapper i 160 grader i 40 minuter.
Skär stängerna på snedden och fortsätt grädda i 15 min på 200 °. 

Till innehållsförteckningen

Bröd med nötter och aprikos
Ugnstemp 200 º, ca 1 timme

·         1 msk skal av psylliumfrön
·         1 dl linfrön
·         1 dl sesamfrön
·         2 1/2 dl kokande vatten
·         4 dl egenblandad glutenfri mjölmix (se recept i tipset nedan)
·         2 tsk bikarbonat
·         2 tsk salt
·         1 1/2 dl filmjölk
·         25 g färsk jäst
·         1 dl mörk sirap
·         2 dl rostade hasselnötter
·         1 dl strimlade aprikoser

1.      Blanda psylliumfröskal, linfrön och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och blanda väl. Låt svälla i 10 minuter.

2.      Blanda all mjölmix utom 1 msk (för 1 bröd), bikarbonat och salt väl i en bunke.

3.      Tillsätt filmjölken i fröblandningen och smula ner jästen. Vispa med elvisp tills jästen löses upp. Vispa ner mjölblandningen, sirap, hasselnötter och aprikoser.

4.      Häll smeten i en smord brödform, 1 1⁄2 liter. Strö över resterande mjölmix (1 msk för 1 bröd).

5.      Låt brödet jäsa övertäckt ca 1 timme.

6.      Sätt ugnen på 200°C.

7.      Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt stå en halvtimme innan brödet stjälps upp. 

8.      Linda in brödet i bakduk och förvara framme över natten.

Från ICA:s recept

 Till innehållsförteckningen

Monicas frukt eller bärpaj
Ugnstemp 175 grader, ca 40 min

4 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
Frukt eller bär, vad man tycker om
Smör och pärlsocker

Vispa ägg och socker så att det blir pösigt. Tillsätt mjöl. Häll smeten i en smord pajform. Lägg frukten eller bären över smeten. Hyvla över smör och strö över pärlsocker.

Serveras med vaniljsås eller glass.
                                                                                 Till innehållsförteckningen

Anna-Lenas äppelkaka
Ugnstemp 175º, ca 40 minuter

1 ägg
2 dl socker
1 dl smält smör (100 g)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Äpplen i tunna klyftor

Vispa ett ägg. Rör i socker, smör, vetemjöl och bakpulver.
Skär äpple i klyftor och stick ned i smeten.

Till innehållsförteckningen

Guns äpplepaj
Ugnstemp 200 grader, ca 20 - 30 minuter

125 gr smält avsvalnat smör
1 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver

4 - 5 äpple, skala och skiva

Lägg skivade äpple i en pajformen, klicka smeten över.  
   

                                                                            Till innehållsförteckningen

Lenas hallonkaka
Ugnstemp 200 grader, ca 35 minuter

6 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl

Rör ihop (inte vispa) ägg och socker. Bland ner mjölet, bred ut smeten i en smord långpanna, 30x40 cm.
Strö över hallon, (jag tog även blåbär) så mycket eller så lite du vill.
Hyvla smör, jämnt fördelat över kakan, strö över pärlsocker.

Skär kakan i bitar när den svalnat.
Servera vaniljsås, lättvispad grädde eller glass till kakan.
                                                                              Till innehållsförteckningen

Ing-Britts Pärontårta 
Ugnstemp 200°. ca 35 - 40  minuter. Till 10 personer

100 g smör
11/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl creme fraiche

Fyllning:
2-3 päron färska mogna
1 dl creme fraiche
1 dl socker
1 ägg
1 dl grovt hackade valnötter

1. Sätt ugnen på 200 gr. Rör socker och smör poröst. Rör i äggen

2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det och crème fraîche i smeten. Häll smeten i en smord bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Stick ner dem i smeten.

4. Vispa ihop crème fraîche, socker, ägg. Häll det över päronen och strö över valnötterna.

Grädda i eder delen av ugnen 35-40 min. Låt kakan svalna. Servera i bitar, ev med en klick vispad grädde.

Lycka till !
Kram
Ing-Britt

till innehållsförteckningen

Glutenfria valnötsfrallor
Ugnstemp 200°. ca 20 minuter. 16 frallor

2 dl hela valnötter
4 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fibrex
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
1 stor morot
6 ägg
2 dl vatten

Vispa ihop ägg och vatten. 
Bland alla torra ingredienser
Riv moroten fint
Rör ihop äggblandingen med de torra ingredienserna
Krama ur morötterna lätt och blanda ner. 
Tillsätt valnötterna och rör om.
Klicka ut små frallor på bakplåtspapper eller använd bakplåt med färdiga muffinsformar. 

till innehållsförteckningen

Glutenfri Medelhavsfoccaccia
Ugnstemp 200°. ca 25 minuter tills den fått fin färg. 

1 liten burk keso (250 g)
6 ägg
drygt 1,5 dl kokosmjöl
10 msk Fiberhusk (eller Fibrex?)
4 tsk bakpulver
4 msk smält smör
1 krm salt
1 tsk torkad timjan
12 st svarta urkärnade kalamataoliver
(½ rödlök)
4 körsbärstomater (gula och röda)
Fetaost
färsk timjan

Blanda de torra ingredienserna först. 
Mixa sedan ägg och keso med stavmixer.
Blanda ihop allt
Pensla en form 20*25 cm och färdela degen i den.
Platta inte till degen för hårt. 
Pensla rikligt med olivolja.
Halvera rödlöken och skär tunna skivor och fördela ovanpå.
Tärna fetaosten. 
Halvera tomaterna och tryck ner tomater, oliver och fetaost i degen. 
Avsluta med att strö flingsalt ovanpå och fördela lite färsk timjan på.

Till innehållsförteckningen

MOROTSKAKA
Ugnstemp 175°. ca 40-50 minuter. Därefter läggs topping på.

2 ägg, 2 dl socker vispas pösigt.
1 ½ dl kallpressad rapsolja tillsättes
samt 50 gr hackad mandel eller nötter.
Finriv 3 dl morötter och tillsätt.
Blanda 1 ¾ dl vetemjöl med 1 tsk bakbulver och 1 tsk kanel. Siktas ner.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 20 cm i diam el liten braspanna.

Gräddas i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter 
tills den släpper kanterna. Låt svalna.

Topping: 100 gr smör, 200 gr philadelphiaost, 3 dl florsocker, rivet skal och saft av ½ citron samt 1 tsk vaniljsocker.
Rör smör, ost och florsocker till en smidig kräm.
Tillsätt vaniljsocker tillsammans med skal och saft från citronen.
Vispa lite till och bred krämen över den kalla kakan.

Garnera med strimlade morötter som fått koka någon minut i
1 dl vatten och 1 dl socker. Lägges på med en gaffel då de svalnat  och utan vätska.
  

till innehållsförteckningen

Havreflarn med ägg
Ugnstemp 200°. ca 6 minuter. 
Drygt 20 kakor

2 dl havregryn
4 msk smör
1½ dl socker
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 tsk (knappt) bakpulver
1 ägg
(2 msk sirap)

Mät upp socker, Maizena, bakpulver i en skål
Vispa upp ägget lätt.
Smält smöret. 
Häll havregrynen i det heta smöret och rör om. 
Tillsätt de torra ingredienserna och sedan ägget (+ sirapen).
Rör om.
Klicka ut degen drygt teskedsstor på bakpappersklädd plåt. Det krävs 2 eller 3 plåtar. 

Recept från boken "Bjud glutenfritt" av Elisabeth Ekstrand Hemmingson - ICA
bokförlag




 

 till innehållsförteckningen

Bovetebröd
Ugnstemp 175°. ca 50 minuter. 

2 dl krossat bovete
2 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl linfrön
1 tsk psylliumfrön
1 dl lingonsylt
3 dl filmjölk
1½ msk ljus sirap

Skölj det krossade bovetet.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt bovetet. 
Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord form och strö över psylliumfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 50 minuter
                                                                       
 

Ur tidningen "Glutenfritt" 1/2015

​till innehållsförteckningen

Glutenfria Frukostbullar
Ugnstemp 250°. 5 - 10 minuter. 
18 - 20 st

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst för söta degar
1½ tsk salt
1 msk strösocker
1 msk linfrön
2 msk solrosfrön
8 grovhackade torkade aprikoser
10 - 11 dl Lailas mjölmix (gul)
1 msk flytande smör till pensling

Smält smöret. Tillsätt vattnet och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Tillsätt salt, strösocker, linfröjn, solrosfrön, aprikoser och mjölmix.  Arbeta degen till den nästan släpper kanterna. Degen skall vara lite lös och kletig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 18 - 20 bitar och forma till bullar.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med smör. Grädda mitt i ugnen, 250 grader, 5 - 10 minuter. 

Ur tidningen "Glutenfritt" 1/2015

 till innehållsförteckningen

 

Anne-Maries goda tekakor 
Ugnstemp 225°. 8 - 10 minuter. 
12 st

50 g jäst
3+2 dl mjölk
1½ dl havregryn
½ dl linfrö
½ dl vetekli
50 g smör
(1 msk sirap)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
Ca 9 dl vetemjöl

Koka havregryn, linfrö och vetekli till en gröt i 3 dl mjölk. Rör hela tiden. Ta av från värmen och klicka ner smöret.

Rör tills smöret smält och tillsätt resten av mjölken. Häll över i matberedaren. Låt svalna till 37o .

Smula ner jästen, tillsätt saltet och ev. sirap (jag hade ingen sirap). Blanda. Tillsätt det mesta av mjölet och blanda igen. Blanda lite av det återstående mjölet med bakpulvret. Tillsätt och blanda igen. Tillsätt mjöl tills degen är blank, smidig och släpper kanterna.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla till en längd och dela i 12 delar. Tryck ut varje del till en ca 1 cm tjock kaka eller kavla. Nagga dem med en gaffel.

Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 40 minuter.

Värm ugnen till 225o.

Grädda 8-10 minuter.

God baklycka önskar Anna-Stina                                            

  2014 11 10

 till innehållsförteckningen

Solbullar
Ugnstemp 250° cirka 10  minuter. 
Cirka 16 st

25 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
2 msk olja
1 msk Fiberhusk (jag använde boveteflingor istället)
2 tsk malda brödkryddor
½ tsk salt
1 medelstor (ca 100 g) morot
1 liten (ca 75 g) palsternacka
1 ägg
½ dl hasselnötter
ca 7½ dl (450 g) fin glutenfi mjölblandning

Smula ner jästen i degbunken.
Häll vätskan (vatten+ fil + olja) över jästen och rör till den löst sig.
Tillsätt Fiberhusk (boveteflingor) brödkryddor och salt. Rör om och låt svälla cirka 10 minuter (=medan du river rotsakerna).
Skala och riv morot och palsternacka fint. Det blir omkring 3½ dl rivna rotsaker. Grovhacka hasselnötterna.
Blanda ner rotsaksriv, nöthack och ägg i degspadet. 
Tillsätt först hälften av mjölblandningen och sedan resten i små portioner under tiden som degen arbetas kraftigt i maskin. Arbeta degen tills den blir smidig och slät. Den blir ganska kladdig. 
Klicka ut degen till jämnstora bullar med hjälp av skedar. Platta till varje bulle en aning (använd en våt sked så följer inte bullen med). 
Pudra (nåja) med mjölblanding.
Täck med bakduk och låt degen jäsa 45 - 60 minuter. 
Grädda mitt i ugnen i 250 º 10 - 12 minuter till bullarna fått fin färg. 

Recept från boken "Bjud glutenfritt" av Elisabeth Ekstrand Hemmingson - ICA
bokförlag

 

 till innehållsförteckningen

Flingers mandelmusslor á la Elsa
Ugnstemp 175 - 200° cirka 10  minuter.


3 dl socker
425 g smör (smältes och får svalna)
2,5 dl mald mandel
2 ägg
9½ dl vetemjöl

Blanda socker och avsvalnat smör. Låt svalna. rör i den skållade och malda mandeln samt ägg och mjöl. Knåda degen smidig på bakbordet. Låt vila tills nästa dag. 
Klä mandelmusselformar.
Grädda 10 min i 175 - 200º

  till innehållsförteckningen

Lussekatter med kvarg
Ugnstemp 225° cirka 5 - 8   minuter.
Ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kvarg
0,5 g saffran (1 pkt)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl

Russin (lägg dem i blöt i varmt vatten så blir de inte brända - Anna-Stina tipsade)
1 ägg

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º.
Häll vätskan över jästen och rör så att jästen löses upp. 
Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen smidig.
Jäs 30 min. 
Tag upp degen och forma 35 lussekatter. 
Garnera med russin.
Jäs på plåten 30 min cirka. 

Pensla med uppvispat ägg och grädda 5 - 8 minuter. 

Svalna på galler. 

  till innehållsförteckningen

Nötrulltårta med variationer
Ugnstemp 275° cirka 4 - 6  minuter.

4 ägg
2 dl strösocker
100 g hasselnötskärnor
4 msk vetemjöl (4 msk majsenamjöl för glutenfri)
1 tsk bakpulver
Matfett till att plåten.

Smörkräm:
100g smör (mjölkfritt för laktosfri)
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 st äggula

Ugn 275o

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Ta en klick matfett och sätt in i ugnen. Låt stå någon minut så ungefär hälften har smält. Pensla ut fettet på hela långpannans storlek. Går lätt när plåten är varm.

Mal nötterna och blanda med mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ner nötblandningen så det bara blir blandat. Häll i långpannan.

Grädda mitt i ugnen 4-6 minuter.

Stjälp upp kakan på en bakduk och låt svalna.

Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen. Bred den på den kalla kakan. Rulla ihop med hjälp av bakduken. Lägg in den i kylskåpet och förvara den med skarven nedåt.

Variation: Ibland gör jag tårta av samma rulltårtsbotten. Vispa 3 dl vispgrädde. Bred på den kalla kakan. Minns inte om jag sparar lite att garnera med eller jag använder mer. Ni får prova er fram.

2 bananer skivas och strös över grädden. Har jag jordgubbar skivar jag några och lägger tillsammans med bananerna, om inte klickar jag på 2-3 msk jordgubbssylt. Rulla ihop. Spritsa en zickzackbård med vispgrädde på” toppen” eller klicka med sked. Garnera med frukt, bär eller godis.

Vid storkalas har jag gjort 2 rulltårtor som jag lagt bredvid varandra eller bottnarna ovanpå varandra som en vanlig tårta.

God baklycka önskar Anna-Stina                                                                   2014 12 04

  till innehållsförteckningen

Kokostoscakaka
Ugnstemp 175° cirka 30 + 15  minuter.

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Glasyr:
1½ dl kokosflingor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 tsk vanillinsocker
30g =2 msk smör
½ dl mjölk

Smör och ströbröd till formen.

Ugn 175o

Smörj en form med avtagbar botten ca 24 cm i diameter.
 Blanda mjöl och bakpulver.
Rör smör och socker pösigt.
Rör växelvis i ägg, mjöl och mjölk till en slät smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter
.
Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Koka upp under omrörning. Den blir ganska rinnig.

Bred den på den halvfärdiga kakan och grädda ytterligare ca 15 minuter.

Hoppas det smakar!    

 Anna-Stina                                            2014 12 04

  till innehållsförteckningen

Chokladmuffins (glutenfria)
Ugnstemp 200° cirka 12 - 15  minuter.
12 - 15 st (beroende på hur stora formarna är)

100 g smör
1 dl mjölk, youghurt eller gräddfil
2 ägg
1½ dl socker
2½ dl glutenfri mjölmix 

Smält smör, tillsätt mjölken/gräddfilen och låt svalna lite
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smörblandningen
Klicka ut smeten i formar och grädda i 225*, mitt i ugnen i ca 12 min.

  till innehållsförteckningen

Citronmuffins (glutenfria)
Ugnstemp 200° cirka 15  minuter.
12 - 15 st (beroende på hur stora formarna är)

125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk eller youghurt
rivet skal av ½ - 1 citron

Vispa smör och socker poröst
Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten växelvis med vätskan. 
Klicka ut smeten i formar. 

Grädda cirka 15 min i 200º ugn. 
 

  till innehållsförteckningen

Mjuk Pepparkaka enligt Inga-Britt
Ugnstemp 175° cirka 55 - 60  minuter.

2 ägg
3 dl strösocker (eller 1½ dl gul farin och 1½ dl strösocker)
100 g smör
1½ dl grädde eller gräddfil
2 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
3½ dl (210 g) vetemjöl (kan ersättas med glutenfri mix, men kakan blir torrare då)
1½ tsk bakpulver

Form: ca 1½ l

Vispa ägg och socker pösigt
Smält fettet och låt det svalna
Tillsätt fett, grädde, kryddor och vetemjölet blandat med bakpulver.
Blanda smeten försiktigt.
Häll den i en smord och bröad form
Grädda

  till innehållsförteckningen

Inga-Britts kanelmazarin
Ugnstemp 175° cirka 40  minuter.
Cirka 10 bitar

25 g smör
1 msk ströbröd (ev glutenfritt)
1 + ½ tsk mald kanel
3 äpplen

Fyllning:
1 dl sötmandel 
5 bittermanlar
200 g smör
2½ dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl eller Sempers glutenfria mix
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1½ dl mjölk

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blanda ströbröd med 1 tsk kanel och strö det över smöret. 
Kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. Lägg dem i formen.

Fyllningen:
Mal söt- och bittermandel. Rör socker och smör luftigt. 
Blanda i mandel och mjöl (Sempermix) blandet med bakpulver och vaniljsocker. 
Rör till sist ned mjölken.

Bred smeten över äpplena i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. 

Låt kakan kallna innan den stjälps upp på fat. 
Pudra över ½ tsk kanel. 

  till innehållsförteckningen

Birgits bröd med bakprotein
Ugnstemp 170° (varmluft) i 40 - 45  minuter.

1 dl solroskärnor
½ dl nötter av valfri sort
3/4 dl fiberhusk
3/4 dl sesamfrö (godast skalade)
3/4 dl pumpakärnor
½ dl linfrön
100 g smält smör
1½ dl bakprotein
2 dl crême fraiche
1 dl fet youghurt
3 ägg
2 tsk bakpulver
½ - 1 tsk salt

Mixa ihop alla ingredienser med visp ordentligt
Lägg smörpapper i en rektangulär form (28x10 cm)
Platta till med en stekspade
Grädda i 170° (varmluft) i cirka 45 min.
Kolla med sticka att det är färdigbakat
Låt svalna. 

Om du fryser brödet så skär det i skivor och lägg något mellan skivorna annars kan det vara svårt att få isär dem. 
Ta ut så många skivor du behöver och rosta. 

  till innehållsförteckningen

Äppelkaka med mandelmjöl (glutenfri)
Ugnstemp 175° i 40 - 45  minuter.

50 g smör
3 st ägg
1 dl strösocker
3 dl mandelmjöl (150g)
½ dl majsmjöl eller majsena
2 tsk bakpulver
Smör och mandelmjöl till formen
4 st äpple
½ d strösocker
2 tsk kanel
Garnering: florsocker

Sätt ugnen på 175 o .

Smörj en form, 24 cm, med löstagbar kant. Mjöla med mandelmjöl. Jag brukar pensla formen med lite av det smälta smöret.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mandelmjöl, majsmjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten och tillsätt sedan det smälta smöret. Häll smeten i formen.

Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär dem i tunna klyftor. Blanda dem med socker och kanel. Tryck ner dem tätt i smeten i ett vackert mönster.

Sätt in kakan på nedersta falsen och grädda 40-45 minuter.

Låt svalna. Pudra ev. över florsocker precis innan serveringen. Servera som den är eller med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Jag använde denna smet att göra glutenfria muffins till cupcakes.

Lycka till!     Anna-Stina

Till innehållsförteckningen

Ellen o Majas cupcakes 
Ugnstemp 175° - 180° i ca 15 - 20  minuter.
10 - 12 stycken

125 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
½ dl mjölk
Frosting:
100 g färskost
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
Ev. karamellfärg

Ugn 175-180o

Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa igen. Blanda i övriga ingredienser till en slät smet.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Låt svalna.

Frosting: Vispa alla ingredienserna till en porös smet. Färga ev. med några droppar karamellfärg.

Bred eller spritsa frostingen på muffinsen. Dekorera med godis, strössel, riven choklad eller konserverad frukt.

Anna-Stina 2 nov. 2014

Till innehållsförteckningen

Ingegerds kaka med kokos, lime och vit choklad
Ugnstemp 175° i ca 30 minuter.
Ca 12 bitar Går utmärkt att frysa.

200 g smör 
3 ägg 
200 g vit choklad 
2 1/4 dl strösocker 
1/2 krm salt 
1 tsk vaniljsocker 
1 lime 
1 dl vetemjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1 dl kokosflingor 
3/4 dl mandelspån 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter, 
2. Smält smöret och hälften av den vita chokladen, bruten i bitar, i en kastrull på medellåg värme. 
3. Vispa ägg, socker, salt och vaniljsocker ljust och poröst Riv skalet av limen och blanda med äggsmeten tillsammans med det avsvalnade chokladsmöret. Sikta i mjöl och bakpulver och blanda. 
4. Häll smeten i formen. Hacka resten av den vita chokladen och strö över tillsammans med kokosflingor och mandelspån. 
5.Grädda kakan i 30 minuter. Låt svalna och kyl fram till serveringen 

PS Jag har aldrig lyckats få den ur formen

Till innehållsförteckningen

Anitas Äppelkaka 2+2. 
Ugnstemp 200° i ca 30 minuter

Vispa 2 ägg 2 dl socker
rör ner 2 dl vetemjöl.
stick ner äppel bitar så mycket du tycker
hyvla sedan kallt smör tunt med osthyvel täck hela kakan
Strö över pärlsocker

Receptet räcker till en halv braspanna eller en form med motsvarande innehåll. Dubbla receptet  till hel braspanna 

Lycka till Anita. 

Till innehållsförteckningen

Fyriskaka
Ugnstemp 200° i 30 minuter. 

120 gr margarin
1 1/4 dl socker
2 ägg
2 msk gräddmjölk
2 1/2 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver.

Smör och socker röres vitt.
Övrigt tillsättes. 2 äpplen skurna i skivor stickes ner och 2 msk socker – kanel tillsättes sist.

Till innehållsförteckningen

Tomatsoppa

Vid utflykten till Kassan I Landskrona åt vi lunch hos Joakim Bengtsson. Anna-Stina bad att få receptet till tomatsoppan. Joakim svarade såhär:

Vad kul att ni gillade besöket och soppan. Receptet är inte hemligt men jag har inte något. Jag har brocolli morot lök blomkål( köper fryst grönsaksblandning och färdig hackad lök och skalade morötter) som jag kokar med brynt lökbuljong tillsätter tomater och tomatpure lite vin vitlök och basilika

Brödet är surdegsbröd från brödkultur

 Med vänlig hälsning Joakim

Till innehållsförteckningen

 Rabarberpaj (6-8 portioner)
Ugnstemp 200° i Förgrädda 10 minuter. Färdiggrädda 20 - 25 min. 

Pajdeg:      150 g smör
                    3 dl vetemjöl
                    3 msk kallt vatten
Fyllning:     2 ägg
                    1 ½ dl socker
                    50g smält smör
                    1 msk vetemjöl
                    1 tsk potatismjöl
                    3-4 dl rabarber skuren i 2-3 cm långa bitar (eller krusbär)

Hacka ihop smöret (är smöret hårt kan man hyvla det med osthyvel) och mjöl till pajdegen.  Jag brukar använda köksmaskin eller elvisp. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta till degen och låt vila kallt någon timme eller över natten.

Sätt ugnen på 200º.

Kavla ut degen (är den mycket hård låt den stå i rumstemperatur en halvtimme före kavlingen) och lägg den i en bakform, 25 cm i diameter, med avtagbar botten. Degkanten ska vara 2- 3 cm hög. SPAR degresterna till dekoration. Jag brukar stötta kanten med en folieremsa. Förgrädda pajen i 10 minuter.

Vispa ihop ägg och socker, blanda i övriga ingredienser till fyllningen. Smeten ska inte vara pösig för då jäser den över dekorationsgallret.

Fyll pajskalet med ett lager rabarberbitar. Häll över smeten. Kavla ut degresterna och sporra ut remsor att lägga som ett rutgaller överst. Grädda ytterligare 20-25 minuter. Servera pajen ljummen med vispad grädde eller vaniljsås. Pudra ev. lite florsocker över pajen innan den serveras.
 

Lycka till önskar Anna-Stina som påpekar att krusbär också är gott i pajen.

Till innehållsförteckningen

Elnos glutenfria cheesecake.
Ugnstemp 200° i 5-10 minuter. När pajen är färdig skall den vila i kylskåp tre timmar. Pajbotten blev jättehård, men när man först fått hål på den så smakade den gott.


INGREDIENSER

botten
100 g smör
1/2 dl strösocker
2-3 dl glutenfri mix

fyllning
300 g färskost (eller mascarpone)
2 dl creme fraiche
3 msk florsocker
citronzest från en citron, ekologisk

topping
300 g tinade blåbär
saften från en liten citron, ekologisk
1 dl socker

GÖR SÅ HÄR

Smält smöret till bottnen, Blanda ner sockret och lite mjölmix i taget. När det blivit en fast deg, tryck ut i en pajform och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader.

Koka upp blåbär, citronjuice och och socker i en kastrull och låt puttra i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Vispa färskost och creme fraiche till en slät, luftig smet. Rör i florsockret och riv ner citronzest.

Bred på fyllningen på pajskalet, häll över blåbären men var försiktig så det inte blir för mycket vätska.

Låt cheesecaken stelna i kylskåp i 3 timmar.

Till innehållsförteckningen

Birgits chokladkaka med havssalt
Ugnstemp 175° i 15-20 minuter gånger 2. 12 - 15 bitar

INGREDIENSER

3 stägg
2 dlströsocker
150 gsmör, smält och avsvalnat
2 ½ dlvetemjöl
½ dlkakao
150 gmörk choklad, grovt hackad
1 tskpulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
100 gsmör
1 ½ dlströsocker
2 mskljus sirap
2 mskvetemjöl
2 mskmjölk
200 gmandel, hackad
150 gnötter, blandade (tex valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter)

Topping:

ca 1 msk flingsalt

Smöra en springform ca 25 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt,
rör ner smör.
Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe.
Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15-20 minuter.
Gör nötkola under tiden:
mält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud ca 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland.
Rör ner mandel och nötter mot slutet.
Ta ut kakan,
fördela försiktigt kolasmeten jämnt över,
strö på salt och grädda ytterligare 15-20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene.
Låt kakan svalna i formen.
Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass.

Till innehållsförteckningen

Ananaspaj
Ugnstemp 200° i 15-20 minuter.

150gr smält smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Smält smör, rör i övriga ingredienser till en jämn smet, tryck ut i pajform.

2 dl cremé fraiche (blå burk)
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 burk krossad ananas, väl avrunnen

Blanda alla ingredienser, häll i pajskalet.
Grädda i 200 gr, 15 – 20 minuter.
Servera med vaniljglass.

Till innehållsförteckningen


Hälsobullar,
ca 25 st i storlek som Negerbollar

1,5 dl cashewnötter
1,5 dl mandel
1-1,5 dl torkade aprikoser
0,5 dl torkade blåbär 3-4 msk kakao
1-2 msk kokosfett
Kör alla ingredienser i en mixer till en mjuk deg.
Skulle det bli torrt kan du tillsätta några droppar vatten. Rulla till bollar och förvara i kylen.

Till innehållsförteckningen

Birgits äppel/juice/bröd
Två bröd.
Ugnstemp 250° i 5 minuter därefter ca 200° Tid i ugn 25 – 30 minuter

50 g jäst
5 dl äppeljuice
900 g specialvetemjöl (ca 15 dl)
1 äpple
1 msk honung
1 msk havssalt

Dekoration: 1 äpple

Lös upp jästen i juicen.
Riv äpplet.
Tillsätt det tillsammans med resten av ingredienserna.
Kör degen i maskin 15 min.
Jäs övertäckt cirka en timme
Slå upp degen på bakbord och forma två limpor.
Skiva ett äpple mycket tunt och klappa fast några äppelskivor på bröden.
Lägg bröden med äppelskivorna nedåt i mjölade jäskorgar.
Jäs övertäckt Ca 40 min.
Täck en plåt med bakpapper och stjälp upp bröden på plåten
Grädda i 250° i 5 minuter.
Sänk sedan värmen och grädda ytterligare 25 – 30 minuter.

Låt bröden svalna insvepta i duk.

Till innehållsförteckningen

Banankaka med kokos á la Kerstin N
Ugnstemperatur 200º. Tid i ugn 15 minuter. Ca 48 stycken

Kakan:
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
100 g smör
3 mogna bananer
1 ¼ dl vispgrädde
2 ägg

Glasyren:
300 g färskost
75 g smör
5 dl florsocker
1 dl kokosflingor

Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat i en stor skål.
Smält smöret. Mosa bananerna väl.
Blanda smör, banan och grädde och blande ner i mjölblandningen.
Vispa upp äggen och rör ner i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna (30 * 40 cm)
Häll i smeten.
Grädda i 15 min och låt svalna
Glasyren:
Rör färskost och rumsvarmt smör smidigt.
Tillsätt florsocker och vispa glasyren fluffig.
Bred glasyren över kakan och strö över kokos
Skär i rutor.

Till innehållsförteckningen

Tårtan till Dessis födelsedag
Ugnstemperatur 125 - 150 º. Tid i ugn 75 - 90 minuter

4 st äggvitor
3 dl strösocker
4 droppar ättikssprit (12%)
3 dl Rice Krispies (Kellogs)

Kräm
4 st äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vetemjöl
1 dl mjölk
100 g smör

Till fyllning 2-3 dl (djupfrysta) hallon

Till garnering 3-4 dl vispgrädde, kiwi, hallon, vinbär, riven blockchoklad eller ….

Sätt ugnen på 125-150º . Dela äggen. Lägg gulorna i en kastrull. Vispa vitorna hårt i en skål, gärna med elvisp. Tillsätt socker och ättikssprit. Fortsätt vispningen tills det är en ”fluffig” smet. Blanda försiktigt med Rice Krispies. Smörj ett bakplåtspapper och bred ut smeten. Använd en långpanna 30x40 cm. Grädda 1 ¼- 1,5 timmar. Den ska höras spröd när man ”knackar” på den.

I kastrullen blandas äggulor, socker, vetemjöl och mjölk. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret. Fortsätt vispningen tills krämen är slät.

Dela marängbottnen i två delar. Lägg den ena halvan på serveringsfatet och bred på krämen. Strö över 2-3 dl hallon. Lägg på den andra halvan och täck med vispad grädde.  Garnera efter önskemål. Jag hade gjort två bottnar.

Jag brukar göra tårtan halvfärdig 10-12 timmar innan den ska serveras. Bred krämen på understa lagret. Sen ställer jag den i kylen. När jag tar fram den igen någon timme före servering så lägger jag på hallonen. Det går bra med djupfrysta, ej tinade. Lägg på den andra halvan och gör tårtan klar. Då blir underdelen mjuk, de djupfrysta bären hinner inte ”blöta” ner hela marängen och överdelen har en viss krispighet kvar, men pröva dig fram så det blir som du vill ha det.

God baklycka önskar Anna-Stina

Till innehållsförteckningen

Surdegsbröd

Dag 1 kväll.
1 dl surdegsgrund
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl.

VARNING: Det här är hur jag brukar göra. Det är inte "det rätta sättet". Det hittar du i bakböcker eller på internet. I bifogad, mer utförlig, beskrivning finns uppgift om de två böcker jag utgått ifrån. Blanda i en rymlig bunke (jag brukar använda kitteln till min trofasta Assistent). Täck med plastfilm och låt stå i rumstemp (eller ev varmare)./annette

Dag 2 – någon gång på förmiddagen
Surdegen har börjat jobba. Du ser små bubblor på ytan av degen och den doftar friskt.

Häll följande i surdegen:
5 dl kallt vatten
900 g mjöl varav huvudparten specialvetemjöl (blanda ex vis 350 g rågmjöl och resten specialvetemjöl, eller specialvetemjöl och dinkel, eller enbart specialvetemjöl)

Låt nu bakmaskinen jobba. Först långsamt omkring 5 minuter.

Tillsätt sedan:
1 msk salt.
Jag brukar också hälla i en skvätt rapsolja och någon matsked sirap.
och kör därefter bakmaskinen snabbare mellan 3 och 5 minuter.

Täck med plastfilm och låt jäsa. Hur länge? Tills den är ungefär dubbelt så stor vilket kan ta allt mellan 3 och 6 timmar eller mer.

När degen växt färdigt stjälper du upp den på bakbordet. Knåda så litet som möjligt. Dela i två delar som du formar till två bröd direkt på plåten – blir rätt platta bröd, eller låter jäsa i sockerkaksformar (1½ - 2 liter).

Låt jäsa igen - Hur länge? Tills den är färdigjäst vilket kan ta mellan 1 och 2 timmar.

När brödet är färdigjäst skårar du ytan med en vass kniv (det skall vara bra för att brödet bättre kan jäsa när det gräddas och sedan ser det så proffsigt ut).

Sedan – skjuts in i ugnen som är uppvärmd till 275 grader.
Sänk temperaturen till 200 grader och grädda omkring 30 minuter. Kolla att brödet är färdigt – innertemp omkring 98 grader.

Tag ut brödet (stjälp upp det ur formen när det svalnat något) och låt det kallna på galler under duk.

Nedan följer en wordfil med mer utförlig beskrivning.

Till innehållsförteckningen

Anitas morotskaka med kardemumma
Ugnstemperatur 200 º. Tid i ugn 45 minuter

Till kakan:
3 ätt
3½ dl strösocker
1½ dl grovt hackade valnötter
½ tsk salt
1½ tsk malen kardemumma
1 msk malen kanel
4 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
4 dl fint rivna morötter
2½ dl neutral olja
smör till formen

Topping:
2 dl florsocker
200 g smör, smält och avsvalnat
200 g Philadelphiaost
3 tsk vaniljsocker
1 citron - finrivet skal och pressad saft

Garnering:
10 små späda morötter
1 dl apelsimjuice
3 passionsfrukter delade och urskrapade
2 msk strösocker

Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt valnötter, salt, kardemumma, kanel och mjölet blandat med bikarbonat och bakpulver.
Vispa ihop det hela.
Blanda i morötterna och oljan.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten.
Ugnsbaka ca 30 - 40 min tills kakan släpper från kanten. Kontrollera att den är färdig (känn med provsticka).
Låt kakan svalna.
Vispa ihop florsocker, smält smör och Philadelphiaosten till kräm.
Tillsätt vaniljsockret, citronskal- och saft.
Vispa ytterligare och fördela sedan krämen på kakan.
Låt krämen sätta sig lite innan servering.
Koka morötterna i en lag av apelsinjuice, passionsfrukt och socker i en kastrull tills de är lagom mjuka, det tar ca 45 minuter på medelvärme. Låt svalna. Garnera med morötterna och paasionsfrukten.

till innehållsförteckningen

Irenes äppelkaka med kokos (glutenfri)
Ugnstemperatur 175 º. Tid i ugn 35 minuter

Till formen:
1 msk råsocker strö
2 msk kokosflingor

Till smet:
1 dl potatismjöl
2 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
150 gr rumstempererat smör
2 ägg
1 dl vaniljyoghurt
2-3 äpple

Smöra en rund springform, ca 23 cm diameter. Strö råsocker och kos i formen.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Klicka i matfettet och rör smeten småsmulig.
Tillsätt äggen och yoghurten.
Arbeta samman till en smet och häll upp i formen.
Skala och kärna äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i kakan.

Grädda mitt i ugnen 175 grader, cirka 35 minuter. Låt svalna i formen och servera till vaniljvisp

Njut!

till innehållsförteckningen

Birgits godisbröd
1 bröd. Ugnstemperataur 175 º. Tid i ugn 2 timmar

300 g valfria blandade nötter och frön (T ex valnötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter, pecannötter.
300 g torkade frukter (t ex aprikos, plommon, russin)
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap

Hacka nötterna grovt.
Strimla frukten.
Blanda nötterna med salt, råg- och vetemjöl.
Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna
Blanda ner sirap och frukt.
Rör ihop till en jämn smet
Fodra en brödform med bakplåtspapper. (det har inte jag gjort, jag har bara smort och bröat formen)
Häll smeten i en brödform (1½ - 2 liter)

Grädda i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
Täck eventuellt brödet med bakplåtspapper på slutet om det ser ut att bli för mörkt.
Ta ut brödet ur formen och låt svalna under duk.

till innehållsförteckningen

Franskbröd (flätat)
1 stort bröd. Ugnstemperatur 225 º - sänks till 200 º när brödet sätts i ugnen. Tid i ugn omkring 40 minuter.

Brödet:
30 g jäst
5 dl vatten
950 g (ca) specialvetemjöl
1 äggula
1 msk honung
25 g smör (rumstempererat)
1 msk salt
Till pensling:
1 äggvita - vallmofrön

Lös upp jästen i vattnet.
Häll i mjöl, äggula, honung och smör.
Knåda degen väl (ca 10 min i bakmaskin)
Tillsätt saltet
Knåda ytterligare ca 10 min (i bakmaskin).
Låt jäsa cirka 1 timme
Tag upp degen på bakbordet och dela den i tre delar.
Rulla ut delarna till avl å n g a rullar.
Fläta
Jäs
Pensla med äggvita
Strö över vallmofrö
Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 200 º
Grädda  cirka 40 minuter.
Tag ut och låt kallna på galler utan duk.

till innehållsförteckningen

Sjudna maränger (ca 20 st)
Goda men tar tid att förbereda och grädda. Kräver en bra elvisp eller motsvarande.
Ungstemperatur cirka 125º. Tid i ugn omkring en timme.

Du behöver:
7 äggvitor
5 ¼ dl strösocker.
samt
ca 100 g mörk choklad.

- Sjudna maränger vispas ihop över vattenbad på spisen. Sätt en kastrull vatten på spisen och låt vattnet koka upp.
- Blanda ihop äggvitor och socker - använd gärna en rostfri skål. Placera skålen över det kokande vattnet. Vispa. Se till att det inte kommer vatten i äggsmeten. När smeten är drygt 60 º varm - det tar omkring 5 minuter - -- - Ta bort bunken från kastrullen - medan du fortfarande vispar.
- Nu prövas tålamodet. Smeten skall nu vispas sval. Efter drygt 10 minuters vispning med bunken i kallt vatten, hade temperaturen sjunkit till omkring 25 º och då slutade jag.
- Smält chokladen (om du inte redan smält den i ugnen medan den blev varm) och rör ned den i smeten. Rör bara lite. Marängsmeten skall vara randig av chokladen.
- Klicka upp på bakplåtspapper.
- Grädda.

 till innehållsförteckningen

Drömtårta - glutenfri  rulltårta med smörkräm/Dessi

Ett klassiskt recept på drömtårta, rulltårta i choklad fylld med en fluffig smörkräm.
Ingredienser
Rulltårta
3 st ägg
1.5 dl socker
0.75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Smörkräm100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula

Gör så här

1. Rulltårta
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
3. Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.

6. Smörkräm
Rör smör och florsocker poröst till fyllningen.
7. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula.
8. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.
9. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.

 till innehållsförteckningen

Biscotti med choklad och citron - ca 30 st - (glutenfria)/Dessi

Glutenfria biscotti bakade med mandelmjöl. Grovhackad mörk choklad och finrivet skal av citron ger kakorna fin smak. Bli inte rädd om degen känns kladdig, det ska den vara. Skorporna kommer att bli knapriga och goda när de är klara.

Ingredienser: 
6 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackad mörk choklad
1 citron
50 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg


Vispa smör och socker poröst i en bunke.
Tillsätt äggen, ett i taget, i socker- och smörblandningen och vispa runt.
Blanda mandelmjöl, bakpulver, hackad choklad och citronskal och blanda ner i mjölblandningen i smörsockerbunken till en deg.
Forma degen till två längder (för 30 st) och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175°C i 30 minuter.
Ta ut och låt svalna lite.
Skär längderna i sneda bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåten och grädda vidare i 125°C i 15 minuter. 

Jag valde att inte torka till skorpor, de var försvinnande goda när de var lite kladdiga i mitten.
Receptet hämtat från ICA:s Buffetidning.

   till innehållsförteckningen

Moccarutor/Kärleksmums/Snoddas
Moccarutor/Kärleksmums/Snoddas
Monicas zupergoda tårta
Monicas zupergoda tårta
Snödroppar våren 2016
Snödroppar våren 2016
Anna-Lenas påsktårta  - 2016
Anna-Lenas påsktårta - 2016
Krokus
Krokus
Ylvas chokladtårta - 2016
Ylvas chokladtårta - 2016
Amaryllis i närbild
Amaryllis i närbild
Anna-Lenas dajmduchéer - 2016
Anna-Lenas dajmduchéer - 2016
Snötyngd ros. Foto Stina 2. Publ 2015-12-06
Snötyngd ros. Foto Stina 2. Publ 2015-12-06
Anna-Lenas småkakor med hemodlade hallon
Foto: Gunilla (publ 2015-03-19)
Ing-Britts Pärontårta
Glutenfri medelhavsfoccaccia
Glutenfria valnötsfrallor
Bovetebröd
Bild: Gunilla
Birgits bröd med bakprotein
Bild: Gunilla
Anna-Lenas torsdagsbullar
Kakfatet - före kaffet - 2014-11-13
Ellen och Majas Cupcakes
Inger B fyller XX år. Hon skickade en tårta som vi smaskade i oss. .. Men receptet får vi nog inte
pärlhyacinter
Ananaspaj
Ananaspaj
Inte hälsobullarna, men storleksförebild
Inte hälsobullarna, men storleksförebild
Blommor
Blommor
Kerstin N - banan- och kokoskaka
blommor
Anna-Stinas Dessitårta
Krokus - Anna-Stina
äppelkaka med kokos
blomma
kaka med kokos
Blomma
Sjudna maränger
f.d. blomma
Sösdalabakelse
Sösdalabakelse
Blomma
Tamaras kaka
Höstbild - Dessi
Anna-Stinas äppeldricka
Anna-Stinas äppeldricka
Blomma
Blomma
Rulltårta
Blomma
Blomma
toscatårta
toscatårta
Blomma
Blomma
Maj-Britts kaka
Maj-Britts kaka
Flera blommor
Flera blommor
Anna-Lenas äppelkaka
Anna-Lenas äppelkaka
Blomma
Blomma
Ing-Britt har bakat
Ing-Britt har bakat
Blomma
Blomma
dumlekaka på glastallrik (+ blixt)
dumlekaka på glastallrik (+ blixt)
Blomma
Blomma
Anitas kaka

Vinbärskaka med mandelmjöl (från YA 2012 06 28)

75g smält smör
3 st ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 (3) dl röda vinbär färska eller frusna

Sätt ugnen på 200°.

Smörj (pensla) formen (helst med avtagbar botten),24 cm, med lite av det smälta smöret och bröa formen med ströbröd.

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i ägg och det smälta smöret.

Häll smeten i formen och strö över vinbären.  Jag tog 3 dl bär.

Grädda i nedre delen av ugnen 20- 25 minuter

Jag serverade med vispad grädde och vaniljsås.

Anna-Stina 2013 07 31                                      

   till innehållsförteckningen

Frasigt fröknäckebröd

½ dl hela  linfrö
½ dl sesamfrö
¼ dl pumpakärnor
¾ dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
½ dl rapsolja eller olivolja
2 ½ dl kokande vatten
Ev. flingsalt

Sätt ugnen på 150º

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt olja och kokande vatten.

Rör smeten slät.

Häll upp smeten på bakplåtsklädd plåt. Bred ut den till ca 30x40 cm.

Strö ev. på flingsalt.

Grädda 60-70 min. 

Bryt det avsvalnade knäckebrödet i lagom bitar.

 Hoppas det smakar!

Anna-Stina

2013 07 31                                                                till innehållsförteckningen

Dessi skriver: Här kommer receptet på Sösdalabakelser, döpt dem så för Margarethe Bengtsson bjöd på dem sist Patchgirls hälsade på henne i Sösdala.

Sösdalabakelser
ca 15 st.  (glutenfria)

4 äggvitor vispas hårt
100 gr mandel skållas och males
1,5 dl socker
Mandel och socker blandas i äggvitan.
Klicka ut i aluminiumformar, ungefär halvfulla.
Ugn 150 gr. ca 25-30 min.
Kräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl ovispad grädde
Låt ägg, socker och grädde sjuda i en kastrull tills det tjocknar.
Dra från kastrullen och blanda i 50 gr. smör
Låt krämen kallna. Bred eller spritsa den på mandelformen.
Nu kan du frysa in dem
Vid servering klicka på vispad grädde och lägg på bär eller frukt

 

 till innehållsförteckningen

Dumlekakor - cirka 20 stycken

Vispa upp: 200 g smör och 1 dl socker
Tillsätt: 3 dl mjöl (och 1 tsk bakpulver)
Rulla till bollar och lägg i aluminiumformar
Tryck ned en Dumlekola i varje

Grädda ca 12 min i 200º

Tag ut kakorna och lägg Noblesse på de varma kakorna.

 till innehållsförteckningen

Enkel Äppeldricka

Jag hade mycket fallfrukt efter förra veckans blåst. Jag gjorde äppeldricka av en del av dessa nerfallna äpplen. Jag använde 4 - 5 sorter, men det får säkert bra med en sort också.
först sköljde jag äpplena väl eftersom det var fallfrukt. Jag tog bort skadade delar, blomfästet och skaftet och sen skar jag det i klyftor som gick ner i "halsen" på min matberedare. Jag använde grövsta rivskrivan.

2 - 3 liter äppelbitar rivs
1 liter vatten hälls över, ev mera om det inte täcker
1 tsk askorbinsyra (vitamin C) för att bevara färgen

Jag bar ner det i källaren - dvs kallt. Rörde om emellanåt. Första satsen silade jag efter ett dygn och den andra efter två dygn. Det blev bra i båda fallen. Jag kramar silpåsen för att få ut mera saft.

Till 5 liter avrunnen saft använde jag 0,5 dl socker, men det beror naturligtvis på äppelsort och den egna smaken. Vispa så att sockret löser sig och smaka av. Är saften smaklös kan man ta 1 msk citronsyra. Det har jag gjort ett annat år. Jag använder inget konserveringsmedel utan fryser saften. Den har ingen lång hållbarhet.

Hoppas det smakar

Anna-Stina

10 oktober 2013
                                                                                         

 till innehållsförteckningen

Kokosflarn enligt Kerstin

Ca 20 st     Ugnstemp 175 grader.

Smält             50 g smör
Vänd ner       1 dl strösocker
Blanda          1 msk vetemjöl
                      1 tsk bakpulver
                      3 dl kokosflingor
Vänd ner detta i smörblandningen
Rör ned          1 ägg

Klicka ut smeten glest i 40 klickar på bakpappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen cirka 7 minuter.
Låt kakorna svalna av.

Fyllning:
Rör                50 g rumsvarmt smör
                     2½ dl florsocker.
Tillsätt          1 äggula
                     1 msk vaniljsocker.

Bred fyllningen på hälften av kakorna.

Lägg samman med den andra hälften.

(Året Runt 2013)                                               
Till innehållsförteckningen

Gammaldags lingonkaka (glutenfri)

100 gr smör eller margarin
2 1/2 dl farinsocker
2 ägg
1 dl lingonsylt
1 dl gräddfil
3 dl fin mjölmix,Finax eller Semper, även naturligt fri från gluten går bra
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 msk kanel
1 tsk bikarbonat till Finax mjölmix (uteslut bikarbonat vid användning av Sempermix)
Sätt ugnen på 175°
Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ner lingonsylten.Tillsätt gräddfil och mix blandad med kryddor och bikarbonat.
Häll smeten i en väl smord och bröad (glutenfritt ströbröd) form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
Låt kakan stå i formen några minuter innan den stjälps upp på sockrat papper. Låt den kallna under formen. Sikta florsocker över den kalla kakan.

/Stina

 till innehållsförteckningen

Ylvas nougatrutor
(halv sats ger omkring 24 rutor)
Ungstemperatur cirka 175º. Tid i ugn 30 min.

Botten:
400 gr smör
250 gr mjuk nougat
4dl strösocker
8 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Topping:  
200 nougat
2 msk grädde

Kakbotten:
Rör smör nougat socker luftigt. Ttillsätt ett ägg i taget under vispning.
Blanda vaniljsocker med vetemjöl o vänd ner i smeten.
Bred ut smeten i form (30 gr 40 cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan strax under mitten i ugnen i 30 minuter. Tag ut kakan och låt den svalna.
Toppingen:
Smält nougat och grädde i vattenbad. Bred över kakan. Strö över flagad mandel. Dela kakan i rutor när den svalnat.

Jag halverade satsen o där blev 24 st ugn 175 gr.
Lycka till.

till innehållsförteckningen

Det oknådade brödet

25 g jäst
1 tsk salt
Ev. 1 msk honung
4 dl ljummet vatten
2 dl grahamsmjöl
7-9 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke och häll på det ljumma vattnet.

Häll i salt, grahamsmjöl och ev honung. Rör tills jästen är upplöst.

Häll i 7 dl vetemjöl och blanda. Degen blir lös, men ev. behövs mer mjöl.

Låt den övertäckta degen jäsa 1-2 timmar.

Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper. Tippa försiktigt ut den uppjästa degen direkt på plåten . Degen ska inte knådas alls, men kan formas till lite med en degskrapa. Låt jäsa 20 min.

Värm ugnen till 250º medan brödet jäser.

Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 125o och grädda ytterligare 30-40 minuter. (Efter den första kvarten brukar jag sticka in en ugnstermometer  i brödet och ställer den på 96o , då tycker jag brödet blir lagom gräddat).

Jag hade gjort dubbel sats och använde allt mjölet som är angivet i receptet.

God baklycka önskar Anna-Stina

2013 07 31                                                                till innehållsförteckningen

Glutenfri gräddtårta /Dessi
från recept.nu

Gräddtårta med glutenfri tårtbotten på mandelmjöl med choklad. Toppa gräddtårtan med färska bär och hackade nötter.

Jag valde att lägga tårtbottensmeten i muffinsformar (blev 20 st) innan jag spritsade grädde på la jag en klick sylt. Hos mej blev det blåbär, hösthallon och några röda vinbär till dekoration.

Ingredienser
Glutenfri tårtbotten
msk vatten
70gmörk choklad
150gmandelmjöl (3 påsar mandelspån à 50g)
1-2tksflorsocker
40gsmör, mjukt
Till garnering3dlvispgrädde
Säsongens bär
hackade nötter

Gör så här
1. Klä en pajform med löstagbar botten med smörpapper.
2. Koka upp vattnet.
3. Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills den smält.
4. Kör mandelspån till mjöl i matberedare.
5. Tillsätt socker och smör.
6. Rör till sist ner den smälta chokladen.
7. Fördela smeten i botten på pajformen.
8. Låt stelna 1 timme i frysen.
9. Toppa med grädde, bär och nötter.

 till innehållsförteckningen

Vattenfranska

Cirka 20 stycken. Ugnstemperatur 225 º. Tid i ugn 15 min.

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl.

Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med 1 dl vatten.
Blanda resten av vattnet med potatismjölet och låt det bara precis koka upp under omrörning.
Låt potatismjölsredningen svalna till 37 grader.
Häll den över jästblandningen.
Rör om.
Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta degen blank.
Låt jäsa under duk - ca 20 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 20 bitar och forma ovala bullar.
Doppa bullarna i potatismjöl och låt dem jäsa under duk - ca 30 min.
Grädda dem i ca 15 min i 225 º varm ugn.
Låt bullarna svalna på galler utan bakduk

till innehållsförteckningen