Hjärtekviltarnas gästbok
Välkommen 

Du måste inte skriva i vår gästbok, men vi blir glada om du gör det.

Något du saknar eller något som är fel? Det vill vi också gärna veta. 

 

 • Ina Vrijman • 8 augusti 2017 16:23:17
  kära Hjärtekviltarna,
  Redan august. Tiden springer bara iväg. Och idag har vi faktiskt mycket vackert väder. Vilken tur för oss, nu vårt barnbarn (8 år) bor hos oss i några dagar. Mycket spännande ty han bor i Holland och bor ensam hos oss.Opa Michael får spela mycket fotbåll med unge mannen. Oj, det känns när man har blivit äldre!. I morse var vi alla tre vid vår gym. Jag hejade ordentligt på James när han spelade ett spel medan han fick röra på sig på en balans bräda.Duktig var han och fick höga poäng.
  Jag försöker att sy lite grann men nu är vädret faktiskt för vackert att vara inomhus.
  "Min" underbara quilt butik i Nederländerna har stängt nu.Jag tog bilder på sista utställningen. Man får helt enkelt mycket inspiration. (skikade Dessi en USB stick)
  Den 6e september skall jag besöka den årliga utställningen från quiltförbandet i Nederländerna. Denne gång i Alkmaar. Teman är " Reflektionen". Skal säkert vara mycket interessant.

  Vår trädgård är en alldeles ett stort kaos. Överallt många ogräsväxter. Själva gräsmattan finns inte numera. Olleborre skalbagges larvar har "ätit" alla gräsrötter. Nu finns det bara ogräs och mycket mossa.
  Vi fundera på att ändra allt totallt. Vi får diskutera med en trädgårdsmästaren att få tipps och hjälp.
  Så är man jämt upptagen med olika uppgifter.
  Hoppas nu att ni alla är vid god hälsa och vara flitiga under sommaren
  Vi hörs.
  Kära hälsningar från båda Michael och mig.
 • Ina • 18 maj 2017 12:02:03
  Kära Hjärtekviltarna.

  Idag fick vi ,sen långt tillbaka, en kraftig regnskyr. Tur att jag tog kruka med underbara petunior in i uterummet innan stora regndroppar skulle förstöra blommorna. Vi har haft verkligen het väder: 27º varmt. Vi satt länge ute och njöt av tidig sommarn.
  Ett annat fenomen som ger mig huvudetvärk, är alla grodungel som simmar rund i dammen. När groddarna avla sina grodrom var vi inte hemma: Michael i Holland och jag i Stockholm. Michael står nu ofta med en liten fiskenät och försöker fiska upp de. Men de är smarta: Simmar mycket snabb och gummer sig mellan stenarna som pryder dammen. Ibland lyckas han. Jag ser inte framåt att plantera vattenväxter i damman. Tänk om man möter många grodungel som inspeketerar mina händer!!!!! Får se hur jag ska bete mig. Kanske någon av Hjärtekkviltarna har en lösning?.
  Helst innan vi åker på semester den 30 Maj!
  I början av denne månad deltog jag i en workshop om att göra "clamshells" för hand.Instruktioner fick vi (12 deltagare) av en Australienska. Mycket trevligt. Det är ett lungnande arbete att sitta och sy för hand!!! Jag ska sy många clamshells , jag behöver inte jäkta mig.
  Jag blir inspirerade också av allt vad ni har sytt. Den där Bionic Gear Bag ser lite komplicerad ut men kanske jag kan klara mig ändå (när tiden räcker till!!!)

  Vilken tur att jag fick hjälp av en Afghan (flykting) som rensade en stor rabat. Nu kan jag ser hur mycket plats jag har fått att plantera fleråriga växter.
  Afghanerna som Michael blir en sort fadder åt, blev tvångsmässig förflyttad till ett annat boende i Sögel. Kommunen har inte informerad de som tar hand om dessa Afghanen. Allt skulle hända inom en dag, så Michael fick hjälpa till med själva flyttningen. First hadde de flesta ett ett rum och nu ska de dela rum med 5 personen. Det kan ge problemen, ty inte alla har samma religion och kultur. Vi får se hur allt utveklar sig. Det var rätt stressig för de så jag förslog att de skulle få mat hemma hos oss (de bor nu mycket närmare) efter de blev färdiga med flyttbestyr.. Eftermiddagen stod jag i köket och lagade tre olika rätter åt 14 personen! Det blev en mycket lyckat tillställning i vårt uterum. (inga rester!!) Och sen diskade några allt (dels med diskmaskin) men olika fat var ju för stora att passa in i maskinen. Köket var rent och fräscht innan de gick.
  Och nu närmar sig vår resa till Skottland. Vi åker samma dag som ni har avsluttningen på SV. Önskar er en trevlig samvaro och hoppas att ni kan vissa upp mycket som sytts under terminen. Jag kollar på websidan!
  Önskar er alla en underbar och villsam sommar och många nya ideeër till nästa termin.
  Må gott och vi hörs igen.
  Många häslsningar från Sögel
  Ina och Michael
 • Ina • 12 april 2017 13:54:55
  Kära Hjärtekviltarna,

  Snart är det Påsk och då vill vi önskar er alla en riktig skön och glad Påsk.
  här nere ska vi få kylan men vårlökar blommar i alla fall.Förra veckan hade vi utsökt vår väder: mycket sol och en underbar temperatur utan vind!! Så vill vi ha det fram till sommaren. Sen får vi se vad kommer men vi önskar oss då också riktig sommar väder.

  Jag har skickat då och då bilder från De Naaidoos i Nieuw Buinen. Denna underbara butik upphör kring Midsommar. trist, trist, trist. De blir lite äldre (han 67 och hon62) Många lediga stunder fanns inte för de da. På sätt och vis kan jag tänka mig att de vilja lite annat än bara tänka på butiken. Jah kommer att sakna de.
  En som kan överta rörelsen finns inte än. vi av vakta.
  Nu på fredag ska jag tillsammans med en familj från Egypten till Emmen i Holland. Varje fredag finns där en jätte torg handel som också ha olika tånd med bara tyger. Damerna vill se vad det finns. De kan bra sy, mest kläder och de tycker att tyger i olika butiken är för dyra. Får se om de kan hitta något som passar. Jag har hitta där underbara batiktyger för en liten peng (1 meter kostade då Euro 5,. metern)
  Mitt nyvarande projekt närmar sig sitt slut. Jag kviltar nu min connector mönster för hand. Mönstern kommer sen via webmostrar så ni kan se vad jag åstakommit. För en tid sen blev jag inspirerad av väskan som Lena har sytt med flagg linien klädd med tyg remsor. Köpte linien och tyger har jag hemma men inte har jag gjord någonting.: jag har ont om tid ibland!

  Jag är glad att ha lusten tillbaka att sy igen. Nu måste jag prioritera saker(ha, ha)
  Hoppas ni alla har kommit igång att sy redan åt Aberg's utställning.Jag minns så väl att tiden försvinner alldeles för fort att fixa allt man har i huvudet.
  I Mars månad var jag en vecka i Stockholm. Hälsade på en ädre dam om fyllde 98 år. Mycket trevligt. Jag tog mig chansen att besöka en stor bokhandel och köpte några (6 st) böker. Måste ju hålla svenska vid liv!!!!
  Hoppas ni mår bra och är vid god hälsa. Önskar er alla en Glad Påsk och mycket sy glädje.
  Många hälsningar också från Michael,
  kram, Ina
 • Ina Vrijman • 4 december 2016 22:42:55
  Kära Hjärtekviltarna!

  Snart är denne termin också slut. Vad tiden går. Och så mycket ni alla har sytt och gjord. (utflykten mm) Alltid roligt att kolla hemsidan. Och jag hittar verkligen inspirationen hos er.
  Nu har jag avslutat min lilla kviltkurs för den här terminen också. Damerna var mycket tillfreds med mina insatser. De vill gärna fortsätta. Så i slutet av januari fortsätter jag nästa kurs hemma hos mig. De blev för få anmälningar så den stora organisationen ville/kunde inte ställa upp. Jag hade en mycket bra känsla när jag fattade beslutet att starta hemm hos mig. Det tog sin tid att komma i gång men nu vet jag liksom hur jag ska fortsätta. Inte varje vecka men varann vecka ska det bli träff så att de har möjligheten att sy själva med sina "hemarbete".
  Och kanske blir det också en gemenskaplig utflykt till en av de stora quilt butiken, precis på andra sidan gränsen till Holland.
  Vad blev mycket uppskattad var Skär och flytta. De kände att de verkligen måste vara noga innan det blev rätt med alla hörnen.

  Nu har vi haft 2e adventshelgen och vi var med vid en "levande" adventskalender. I nästa byn hade en kvinno förening fixad att varje dag under advents veckorna en familj ett fönster utsmycker: Allt folk blir inbjuden att komma förbi och lyssna på sång och en berättelse som har med adventsförberedelse att göra. Vi fick vara med, de kom ungefär 20 pers. som fick ett ljus i handen och (många barn med sina föräldrar) som ljusnade och sjöng med. Det blev en mycket fin stämning.
  Efteråt gick alla hem men vi blev kvar och det bjöds på grillad korv och glögg.
  Man upplever trevliga saker. Liksom med alla Julmarknaden som finns lite varstans. Man ser sig faktiskt lita mätt på allt, de mesta bjuder på samma saker. Men man kommmer verkligen i den riktiga Julstämning. Har hemma har Michael ställd up advents ljus staket i nästan alla fönster. Det ljuser!!!!!!!

  Vi mår bra och njuter av denne tiden. Vårlökarna är satt i marken. Hoppas det blir något strålande till våren.
  Hoppas ni får en mycket trevligt avslutning på denne termin och en avslutning av jubileum året. Jag är nyfiken vad ni har åstakommit med uppdraget om enfärgade alster. Jag hann inte med denne gång.
  Önskar er alla en riktig God Jul och allt väl och mycket sy inspiration i det nya Året
  Kära hälsningar från oss båda från ett vinterligt Sögel.
  Ina och Michael
 • Ina Vrijman • 4 september 2016 13:27:31
  Kära Hjärtekviltarna och alle som är vänner!

  Lycka till att börjar till nya säsongen. Hoppas ni alla har blivit inspirerad under sommaren. Jag tittade på allt ni har åstakommit under vårterminen. Helt otroligt och för mig mycket inspirerande.
  Som ni kanske vet, ska jag ge en kurs för nybörjaren under novembermånaden. Det blir lektioner i att lära sig skära mm. Bl.a. blir det Log cabin och patience corner och då kombinerar jag med lite quiltning. Jag hittade ett spindelväv mönster som är bra att lära skära rakt i kombination med lite färglära. Drunkard path ska också vara med olika methoder att sy. Och allt skal vara på Tyska. (höll tummorna åt mig, tack!)

  Äntligen har vår renoverade uterum blivit färdig. Inga läckage numera! Vi njuter i fulla drag.
  den 16e september får vi svensk besök. Att komma igång med språket läser jag nu svenska böcker. Så fort all kunskap kan försvinna men det kommer tillbaka rätt så snabbt också , tack och lov.
  Igår var Michael och jag vid en quiltutställning, ute i en underbar trädgård. Fantastiska arbete. Bilder kommer senare genom Annette (så du ver Annette!)

  Hoppas ni alla är vid god hälsa och önskar er en bra hösttermin med många vackra alster.
  Många hälsningar från oss båda,
  kram, Ina


 • Ina vrijman • 17 juni 2016 20:57:28
  Kära Hjärtekviltarna,
  Avslutningen har redan varit. Jag har blivit försent att önska er en underbar sommar, en glad Midsommar och allt som är önskvärd.
  Sista nyhet: under höstterminen ska jag tillsammans med en Tysk kvinna starta en nybörjarkurs i Sögel. Vi får se om det blir en grupp utav denne kurs att fortsätta med. Kursen får hjälp av KEB (katolks vuxen utbildning) De står för organistionen och jag ska stå för innehållet. Spännande.
  Tillsammans med Michael ( jag får inte köra än)besökte jag stora Quiltfestivalen i Norra Groningen. Verkligen strålande. man blir helt enkelt inspirerad och det behövde jag. Nu blir det mera fart på mig igen. Jag skickade bilder till webmostrar så de kommer så småningom till websidan. Jag såg bilderna ni hade på Krageholms mölle. Mycket nytt och gammalt. Såg trevligt ut.

  Midsommar firar vi här nere tillsammans med svenska vänner. De ser till att vi får sill mm. Mums, mums!!
  Önskar er allt väl och vi hörs igen efter sommaren.
  Kram Ina och hedersmedlem Michael.
 • Ingrid Brandt • 31 maj 2016 21:47:59
  Hej på Er,
  ja, det jag saknar är sygruppen i Ystad....
  Men ngn. gång hälsa jag på Er.... det lovar jag - fast det blir väl höst.
  Tills dess önskar jag Er många fina ideer.
  Nu har jag förhoppningsvis lite mer tid över så att jag kan "hälsa på" Er här på sidan.
  Många många hjärtliga hälsningar från Lübeck
  Ingrid
 • Ina Vrijman • 24 april 2016 22:53:45
  Kära Hjärtekviltarna,

  Tack så mycket för boken som jag har fått genom Dessi. Har läst den och nu vill jag skriva några rader till er alla.
  Hoppas allt är väl med er alla efter influensan har lämnat landet igen.

  I söndags kom jag hemma igen efter min vistelse i rehabilitations kliniken. De 18 dagar jag var där var hård träning att få en böjning på mitt knä igen. Inte så lätt när man få ett "konstverk" inopererad i sitt eget skelet. Jag går med krykorna och det går fint. Tyvärr tar läkningsprocessen rätt lång tid. Men jag övar ordentligt och fysioterapeuten som jag besöker 2ggr i veckan är överraskat att det blir så bra redan efter 5 veckor sen operationen.
  Själva kliniken var väl situerad vid en större sjö. Och när solen var framme kunde vi vila oss mellan terapiëna i den där Tyska strandkorgen i trädgården. Man kände ingenting om blåsten och njöt bara av solen!
  Rodondendronbuskar blommade för fullt i olika färgen mellan vit och mycket mörk röd. Regionen är känd för sina trädgården och träd trädgården. Måste man ju se när man är bättre till fots!!

  Tyvärr ingår trädgårdsarbete inte i mitt program som träningsämne.
  Syendet ligger på lat sidan. Jag väntar på bättre väder att bli inspirerad igen. Idag hade vi plus 8º tillsammans med en kall vind från nord-väst.
  Våren kommer verkligen på smygande fot och vi alla behöver ju mera värme.

  Önskar er alla en skön avslutning av vårterminen vid Krageholms mölle.
  Allt väl till alla och en härlig sommar önskar jag från en kall Sögel men med mycket sol.
  Hedersmedlem Michael hälsa så mycket
  Kram Ina
 • Ina vrijman • 10 mars 2016 16:39:54
  Kära Hjärtekviltarna,

  Vilken trevlig och interessant vårtermin har ni haft. Så många olika sorters tekniken som inspiration. En bra start av jubileumåret 2016. Och året är inte slut än.
  Nu ska ni ut på utflykt till Syfestivalen. Hoppas att det blir en bra inspirationsresa med nya ideeer till komende halva året.
  Nästa vecka ska jag bli opererad för mitt vänstra knä. Några dagar på sjukhuset och sen 3 veckor in i en REHAB klinik att blir riktig bra så att jag kan cykla igen mm.
  Önskar er alla en trevlig resa, en Glad Påsk och allt väl under detta jubileumår.
  Kära hälsningar från en solig men kyligt Sögel.
  Kram,
  Ina och Michael
 • Kerstin • 25 december 2015 13:30:20
  Cara Hjärtekviltare!
  Äntligen lite julledigt. Tänker mkt på er och alla trevliga systunder. Till våren hoppas jag kunna delta igen. Min symaskin gråter för att den bara får stå och damma igen.
  Önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År
 • Ina • 19 december 2015 12:31:52
  Hej kära Hjärtekviltarna,

  Tack, tack och en gång mycket tack . Så kärt att få eran Julkort som Eva har tillverkat, med alla namn med hälsningar.
  Båda Michael och jag blev verkligen rörd när vi öppnade kuverten.
  Igen många glada och kära hälsningar tillbaka.
  Kram från oss båda,
  Ina och Michael
 • Ina • 18 december 2015 15:19:13
  Hej, hej,

  Nu har jag tittat på hemsida och har förundrat mig över alla kreativa grytlappar. Man blir inspirerad.
  Och sen en sån utsökt kakbuffet ni har åstakommit.!
  Vi "hörs" nästa år.
  Kära hälsningar från Sögel,
  Ina
 • Ina • 9 december 2015 11:51:50
  Kära Hjärtekviltarna,
  Detta år är nästan slut. I denne adventstider finns det många Julmarknaden i hela landet. I Sögel finns en av de största: mer än 100 stånd som får plats i vita pagoda tälten. Många olika handverk alster, också fanns det en stånd med alpaca alster men ochså själva djuren fanns med. Jag minns så väl "våra" alpacor i Gröstorp!
  På samma dag hittade vi i dagsljuset en marknad nedanför en stadskvarn i Papenburg. Då fanns det bara trä stugor, men så mysig de var. De stod kring centrala stugan och där kunde man köpa en mugg glögg . Väl behövlig, ty det blåste kallt.
  Riktig vinterlig är det inte än, temperaturen finns som under tidig vår. Kanske blir i februari nångång. Mina quiltaktiviteten ligger lågt: jag väntar på en handoperation. Den verkar ordentligt medan jag syr på maskin eller för hand. Hoppas att väntetider är inte så lång.
  Michael är upptagen som assistent att lära flyktingen som bor nu i Sögel, Tyska språket. Han älskar att göra något vettig för de som har kommit hit från ett härjat land nånstans i världen.
  Låt oss hoppa att nångång blir det fred på jorden. Hittils får vi kämpa hård i vår egen umgivning att få fredliga situationen.
  Önskar er alla en riktig GOD JUL och allt väl till det Nya Året.
  Kram från Ina och Michael
 • Maj-Britt Wikman • 4 december 2015 16:25:24
  Varmt tack alla hjärtekviltare för dom underbart vackra blommorna jag fick när jag kom hem efter min operation.
  Stor kram till er alla Maj-Britt.
 • Ina Vrijman • 14 november 2015 15:25:57
  Kära Hjärtekviltarna,

  Det är roligt att webbmostrar had publicerad bilderna om alla vindlöjel som Michael och jag har sett längsThülsfelder talsperre när vi vandrade i strålande solsken.
  Den talsperre är en regleringsdamm norr om oss. Mycket natur och bra vandravägar och cykelstigar.

  I tisdags har jag varit på kurs i Holland. I stort sätt vet jag nu hur det går till med Sashikodekorationen. Sashiko är en teknik som fanns redan i Medeltiden i Japan. Då var det mera ett sort syendet för hand att sammanfoga olika tygstycke till ett beklädnad. Kring 1700 talet blev det mera ett konsthandverk som visar många olika mönster. På den tiden fanns det inga pengar för gemen man så det blev enkelt mörkfärgat tygg som blev ihop satt med vit bomullsgarn.
  Jag blev helt förtjust i tekniken fast det var mycket tröttsamt för handen. Man syr ju inte på maskin!!

  Hösten har kommit med mycket regn och bläst. Alla löv ligger nu på marken. Jag ska stänga av pumpen i fiskedammen. Fiskarna får gå i ide, hoppas de överlever vintern.
  Vi mår bra och vill tacka alla som reagerade på vår adresändringar.

  Ha en trevlig pyssel kväll på tisdag, lycka till med arbetet.
  Och sen en härlig utflykt till Danmark

  Kära hälsningar,
  Ina och Michael
Vacer bild från Sögel. Foto Ina 2017-01-19
Vacer bild från Sögel. Foto Ina 2017-01-19
Underliga träd. Bild Ina 2016-10-28
Underliga träd. Bild Ina 2016-10-28
Rhenfloden och rhenpromenadeb med många matställe, Düsseldorf. Bild Ina 2016-10-28
Rhenfloden och rhenpromenadeb med många matställe, Düsseldorf. Bild Ina 2016-10-28
Snödroppar. Publ 2016-06-19.

Åren gå ju så svindlande fort,
människor jäkta och allt ska bli gjort.
Tänk på att du har lyckan i din hand,
kom ihåg att leva och njuta ibland


Tack Gunilla för bilderna nedan.
(Publ 2015-09-01)